28
Mar
09

Släcka ljuset …?

 

Så har det varit en manifestation, en timmes ståndpunktstagande och opinionsbildande mörker. Vi släcker lamporna för att folk ska förstå att man bör vara miljövänlig. Jaha.. Här bor man långt ute på landet och inte några grannar i närheten som ser mitt hus – vilken betydelse har då min timme utan lampor men med en hel drös med levande ljus?

Många skulle gå så långt att de skulle slå av huvudströmbrytaren – vilket innebär att frys och kyl stängs av, vattenpumpen stannar, värmepannan slutar värma huset osv. Till vilken nytta?

Visst är det väl bra att man sparar på elen och tänker efter före. Men.. att släcka lamporna och tända levande ljus – är det så bra för miljön?

Allt detta snack på forum, i tidningar och tv har varit lätt tröttande. Men va sjutton, ska man få några människor att avstå från att vara sig själv närmast en liten stund så måste man slå på stora trumman och få till ett stort evenemang. Vi människor har väldigt lätt för att leva på i gamla ullstrumpor och kämpa hela tiden för att få det ”bättre och  bättre”. Varmare inne, ljusare lampor, större hus och lägenheter, mer kläder osv. Enda gångerna som vi gör något gott för någon annan är om det är något större spektakel som tigger och ber om pengar och en liten stunds engagemang. Det har blivit mycket populärt bland de stora tv-kanalerna att slå på stora trumman för något behjärtansvärt och göra en helkväll med en massa artister och så samlar de in pengar och pengar får de – massor. Sedan känner givarna sig så duktiga och goda när de har skänkt en slant.

Det finns några som har skrivit lite mer nyanserat och kul om denna så kallade Earth Hour. Bland en del bloggare så kan jag lyfta fram Vem i helvete…?!

Hur gick det då med manifestationen?

DN skriver: Sverige släcktes under en timme. Många städer släckte, men inte alla. Hur mycket sparades det i Sverige under den här timmen? Enligt DN så ska den här timmen sparat el motsvarande 10 villors förbrukning på ett år. Det var en del mindre förbrukning än normalt. Däremot tycker jag det vore bättre om alla halverade sina lampor under dygnets alla timmar alla dagar i veckan. Då skulle det utan tvekan bli en rejäl besparing.

Var det en bra kampanj? Jodå, det kanske det var. Men nog vore det bättre om det gick att få ner den allmänna förbrukningen konstant.


0 Responses to “Släcka ljuset …?”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


mars 2009
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Senaste kommentarer


%d bloggare gillar detta: