30
Apr
08

Människorov och incest – medias pengako

Tidningar, radio och tv är fulla av intervjuer, spekulationer och diskussioner. Mer och mer ”fakta” kommer ut i ljuset och ännu mer spekulationer tvingas fram ur reportrar som vill ha tid och utrymme.

Foto från Aftonbladet

Jag har på något sätt en motvilja att läsa allt om sådana här tragedier. Jag ser och läser rubriker, det går inte att undvika. Men jag brukar avstå från att läsa artiklarna. Varför ska jag göra som så många andra? Gotta mig i andras misär och olycka. För det är precis det som media gör. Gottar sig, tjänar pengar, vältrar sig, slår på stora trumman, stora svarta rubriker – och så tjänar de pengar.

Folk runt omkring läser och ryser av rättmätighet och inbillad förskräckelse. De läser allt, köper varenda kvällsblaska, tittar på alla nyhetsinslag och helst alla bilder som dyker upp. De talar om hur hemskt det skedda är samtidigt som de med vällust läser vart enda ord, talar om det med allt och alla, helst hela tiden.

Djävulen - bilden av ondskanFolk har ett stort behov av att gotta sig i andras olycka. Orsakerna till detta är lite olika, ibland kan de säga ”jag har minsann också haft det dåligt”. Andra gånger är det ”jag har det mycket bättre”. I alla tider har vi människor gottat oss i hemskheter och andras missöden. Om de inte hittade något i verkligheten så berättades det sagor och sägner om död, hunger, sjukdom, avgudar, djävlar och alla andra hemskheter som tänkas kan. Världen är fylld av dessa hemskhetsgottande sagor och berättelser. De finns överallt, inom alla religioner och samhällsklasser, hos västvärlden, djungelfolken, industriländerna och u-länderna.

Varför tycker människor så enormt mycket om att höra om andras elände? Varför älskar så många skräckhistorier och andra otäckheter?

Kan det vara att det inom varje människa bor en liten ”djävul” som skulle ha velat göra allt detta som man läser om, vara med om allt detta? Är förmågan att läsa om det, höra om det och förfasas över det ett skydd mot att själv göra sådana saker? En säkerhetsventil?

Vad gör det då mig till – jag som helst INTE läser det. Jag vill inte gotta mig i det. Jag vill inte läsa det, mitt eget lilla tysta sätt att protestera mot medias sensationshysteri. Läser jag det inte så har de i alla fall inte tjänat några pengar på mig. Men, om mitt resonemang om att det skulle vara en säkerhetsventil stämmer, vad har jag då själv för säkerhetsventil? För inte kan väl jag vara ensam om att inte behöva en sådan?


0 Responses to “Människorov och incest – medias pengako”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


april 2008
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Senaste kommentarer


%d bloggare gillar detta: